Najčastejšie
pripravované pokrmy boli múčne jedlá ako múkové placky – marikľa,
trhance – parade, paranči, parado chumer,
halušky – rojako chumer, čingerda,
plnené taštičky - pišota. Radia sa
k najstarším jedlám Rómov.
Viaceré
múčne jedlá sa pripravovali z jednoduchého cesta pripraveného z múky,
vody a štipky soli. Cesto sa vypracovalo v rukách a používalo na
rôzne druhy cestovín. Z takéhoto cesta sa pripravovali aj placky –
marikľe. Z cesta sa vyvaľkali alebo iba vyformovali placky a piekli na
kameni alebo platni sporáka.
Jednoduchou
cestovinou boli trhance, z kúska cesta sa v prstoch trhali maličké
kúsočky a tie sa hádzali do vriacej vody. Istú zručnosť si vyžadovala
príprava parado chumer - párancov- cca 10 -12 cm dlhej cestoviny. Pripravovali
sa tiež múkové halušky - čingerda. Ak bol dostatok surovín, pripravovali sa aj
halušky zo zemiakového cesta, ktoré sa hádzali z drevenej doštičky
lyžicou alebo nožom alebo sa použili dve lyžice – nazývali sa -rojako chumer (lyžicové cesto).
Rómovia nepiekli
kvasený chlieb, lebo vyžadoval zložité vybavenie, predovšetkým špecifickú pec.
Zriedkavo sa tiež pripravovali sladké múčne jedlá. Niektoré slávnostné
príležitosti (krstiny, svadby) si vyžadovali koláče, tie si nechávali piecť
u žien v dedine. Neskôr rómska kuchyňa začala preberať
recepty, ktoré upravila podľa svojich možností a chutí. Napríklad závin
z múky, vody a vajíčok nazývali džatky
alebo kuľašu. Cesto sa položilo na
plachtu na zemi, kde sa roztlačilo,
posypalo, zavinulo a nechalo sa variť. Po vybratí sa položilo na plachtu, kde sa nechalo odkvapkať.
V neskoršom
období nájdeme ako tradičné sladké jedlo págle.
Cesto, ktoré je podobné ako kysnuté
knedle sa vyvaľkalo a na plechu pieklo. Po vybratí sa nakrájalo na kocky
a v sitku prelialo vriacou
vodou. Págle. zmäkli, mohli sa posypať makom, orechmi, alebo tvarohom a zaliali sa teplým mliekom.
Literatúra/zdroje:
Horváthová E. Tradičná
rómska strava. In: Antalógia rómskych tradícií a remesiel. Bratislava:
Štátny pedagogický
ústav, 2007, s. 90-98
Daneková A. Tradičné
jedlá rómskych komunít na Slovensku. In: Chute a vône Slovenska.
Martin: Slovenské
národné múzeum, 2007, s. 67 – 78